SAUNATECHNICS  SAUNAKACHELS

Magnesiumweg 20

8471 XM  Wolvega  

The Netherlands

T: +31 (0)561 618553

Vorige pagina

 

Welkom Het bedrijf Info saunakachels Onze saunakachels Impressies Certificaten Contact

De drijvende kracht van de saunakachel:

De onderdrukventilator

Bij de SAUNATECHNICS saunakachel is de onderdruk ofwel de zuigkracht de drijvende kracht achter de gasbranders. Deze onderdruk wordt door een onderdrukventilator (ook wel vacuümpomp genoemd) aan het einde van het systeem gecreëerd. Tevens dient deze ventilator voor het afvoeren van de rookgassen.

 

Het gebruikte type ventilator is geluidsarm en voorzien van een extra hittekering voor gebruik bij een sauna. Door het toepassen van een 230 V motor is geen extra zware voeding nodig voor de saunagaskachel.

 

Afhankelijk van het aantal branders worden twee types veel gebruikt :

Type E10 voor gebruik bij één of twee gasbranders (24 of 38 kW systeem met beperkte eindbuis) Type E2 voor gebruik bij twee of meer branders of systemen met een grote lengte aan eindbuis.

Wanneer het systeem goed is ontworpen en gemonteerd dan zou met de juiste ventilatorkeuze een onderdruk bij de gasbrander een onderdruk van 6-7 mbar moeten ontstaan. Mocht dit hoger zijn dan is het goed te weten dat de zuigkracht nog met een regelklep in de afgaande kant kan worden ingeregeld. Overigens zal de ventilator in koude toestand altijd een hogere onderdruk kunnen opwekken dan in warme toestand. Dit vanwege het feit dat warmere lucht ijler is en de ventilator hier makkelijker ‘doorheen slaat’. Dit verschil is ca. 1 mbar.

 

De ventilator dient aangesloten te worden met een motorbeveiligingsschakelaar. Optioneel is een geluidsdemper op de uitblaasmond te verkrijgen om het al geringe geluid nog verder terug te dringen. Vanwege de hoge temperaturen bij een normaal saunabedrijf dient de ventilator met de eindbuis verbonden te worden met een siliconen slang om te voorkomen dat trillingen te horen zijn in de saunaruimte. Bij voorkeur dubbelgecoated zodat condensvocht de metalen spiraal niet doet roesten.

Door naar : ‘De verwarmingsspiraal’  ....

De verwarmingsspiraal (piramide)

Copyright SAUNATECHNICS