SAUNATECHNICS  SAUNAKACHELS

Magnesiumweg 20

8471 XM  Wolvega  

The Netherlands

T: +31 (0)561 618553

Vorige pagina

 

Welkom Het bedrijf Info saunakachels Onze saunakachels Impressies Certificaten Contact

De bedrijfszekerheid en veiligheid van een saunakachel zijn mogelijk wel het meest belangrijke aspecten. Daar heeft SAUNATECHNICS dan ook veel aandacht aan geschonken. Wij durven rustig te roepen dat een veiliger systeem op dit moment niet verkrijgbaar is. Dat kunnen wij natuurlijk wel roepen, maar laat het ons uitleggen.  

 

Luchtdrukschakelaar

Allereerst zit in elke gasbrander een Luchtdrukschakelaar in de voeding van de brander. Pas wanneer er voldoende onderdruk is zal deze de gasbrander inschakelen. Mocht de ventilator defect raken of onbedoeld uitgeschakeld worden of er een blokkade in het systeem optreedt, zal de zuigkracht bij de gasbrander verdwijnen en de luchtdrukschakelaar de gasbrander uitschakelen.

 

Voorspoeltijd

Na het inschakelen van de gasbrander zal eerst een voorspoeltijd aangehouden worden. Mochten zich er door welke oorzaak dan ook nog restgassen in de branderbuis bevinden dan worden deze door de ventilator afgezogen. Hiermee wordt voorkomen dat bij het ontsteken van de gasvlam ook het extra restgas ongecontroleerd vlam vat en een onbedoelde steekvlam veroorzaakt.

 

Voorkomen verbrandingsgassen

Het toepassen van een onderdrukbrander heeft als effect dat bij een ongepland gat of opening in het systeem er geen Verbrandingslucht uit de buis in de sauna zal komen. Er wordt slechts lucht uit de sauna in de buis gezogen. Hoewel de werking van het systeem als geheel dan minder wordt, zal hier dus geen onveilige situatie kunnen ontstaan. In extreme gevallen waarbij de buis onderbroken zou worden, zal de onderdrukschakelaar in de gasbrander de gastoevoer direct onderbreken.

 

Dubbele gasklep

Het toegepast gasblok in de gasbrander heeft twee kleppen (één op/dicht en één regelbaar). Het defect raken of blokkeren van één spoel kan dus niet tot een ongewenste gasstroom leiden omdat er een tweede klep is.

 

Ionisatiebeveiliging

Een ionisatiebeveiliging controleert of het gas ook daadwerkelijk verbrand wordt. Indien geen vlam ontstaat of als de vlam uit mocht waaien zal de ionisatiepen afkoelen en direct de gastoevoer afsluiten.

 

Motorbeveiligingsschakelaar

Bij de onderdrukventilator wordt een motorbeveiligingsschakelaar geleverd die de ventilator zal afschakelen mocht de waaier vastlopen of te zwaar gaan lopen. Hierdoor zal de motor niet oververhit worden. De motorbeveiligingsschakelaar schakelt de ventilator en daardoor de branders ogenblikkelijk uit.

 

Temperatuurbeveiliging

De saunaregeling bestaat uit een thermostaatregeling met een temperatuursensor en veiligheidssensor.

De veiligheidssensor hoort vlak bij de kachel te hangen. Wanneer de temperatuur te hoog oploopt (bijv. door een foute meetwaarde), zal deze temperatuurbeveiliging smelten. Deze fysieke smeltwaarde is ongeveer 120-130 ˚C en zal een onderbreking in het circuit veroorzaken. De saunaregeling zal direct uitschakelen. Vaak wordt voor het comfort nog een bankvoeler toegepast. De gemiddelde temperatuur wordt dan als regeltemperatuur genomen.

 

Alles bij elkaar is de Piramide saunakachel niet alleen een veilig systeem (er kunnen nooit verbrandingsgassen in de saunaruimte komen), maar ook een zuinig systeem.

 

 

Veiligheid voor alles

Door naar:  ‘De brander’  ....

De gasbrander

Copyright SAUNATECHNICS